Zoekveld

Nog geen duidelijkheid over extra stagejaar voor studenten ortho en klinische psychologie
13/02/2024 - 12:41
Foto: Shutterstock

Meer dan 300 studenten klinische psychologie en orthopedagogie hebben vrijdag actiegevoerd aan het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Ze klagen de aanhoudende onduidelijkheid aan over de verplichte extra praktijkstage - de gesuperviseerde professionele praktijk (GPP) - om therapie te kunnen geven.

Aanvankelijk was voorzien dat universiteitsstudenten klinische psychologie en orthopedagogie die in het academiejaar 2021-2022 afstudeerden, al een extra stagejaar zouden moeten doen om wettelijk erkend te kunnen worden en zelfstandig therapie te kunnen geven. Er kwam echter al twee jaar op rij telkens een jaar uitstel, na protest van de studenten. Zij hekelden een gebrek aan erkende en opgeleide stagemeesters voor de honderden afgestuurde studenten en de onzekerheid over vergoedingen.

En nieuw uitstel volgde voorlopig niet. Daardoor zullen studenten die dit academiejaar afstuderen en therapie willen geven, de verplichte stage in principe moeten volgen. In december klaagden de Vlaamse en Franstalige studentenkoepels VVS en FEF nog het aanhoudende gebrek aan duidelijkheid aan. Ze maakten zich nog altijd zorgen over een tekort aan stageplekken, onvoldoende vergoeding en de uitbuiting van studenten, zo luidde het.

Op initiatief van het FEF kwamen vrijdag meer dan 300 studenten op straat om actie te voeren voor het kabinet van Vandenbroucke, om onder meer nieuw uitstel voor de invoering van de GPP te eisen. De minister ontving rond 12.45 uur een delegatie van de studenten voor overleg.

Volgens FEF-voorzitster Emila Hoxhaj zou Vandenbroucke daarbij hebben gezegd dat hij de invoering van de verplichte stage opnieuw wil uitstellen, met twee jaar, en dat hij dat binnenkort zou voorleggen aan de federale regering. Dat zou "een eerste stap voorwaarts" zijn, zei Hoxhaj, "maar we kunnen pas victorie kraaien als het uitstel officieel is bevestigd".

Het kabinet van Vandenbroucke zegt in een reactie "te blijven werken om klaar te staan als er geen akkoord wordt bereikt over uitstel". "We gaan door met de procedures te verbeteren en te versoepelen, de communicatie bij te schaven en de drempels voor de stage zo veel mogelijk weg te nemen, zodat er zo veel mogelijk stageplaatsen en stagebegeleiders beschikbaar zijn en zodat de communicatie met de betrokken beroepsbeoefenaren en studenten duidelijker wordt", klinkt het nog.

bron: belga