Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land en het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zitten opnieuw in de lift. Dat blijkt vrijdag uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Tussen 15 en 21 november werden dagelijks gemiddeld 788 besmettingen vastgesteld, een stijging met 28 procent op weekbasis. In die periode werden dagelijks ongeveer 6.120 tests afgenomen, waarvan zowat 14,1 procent positief bleek.
Een team Belgische onderzoekers, onder leiding van prof. Wim Vanden Berghe (Universiteit Antwerpen), heeft de beschermende antivirale werking aangetoond van het plantenextract "rode zonnehoed".
"Het geneeskrachtige plantenextract is veelbelovend in de strijd tegen luchtweginfecties en heeft een beschermende werking tegen SARS-Cov2-infecties", melden de onderzoekers. "De plant bestrijdt diverse luchtweginfectievirussen, inclusief het coronavirus, en vermindert tevens het besmettingsrisico."
Slechts één op de vier gehospitaliseerde coronapatiënten is een jaar na hun ziekenhuisopname helemaal genezen. Dat blijkt zondag uit een Britse studie die werd gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine. Vrouwen en personen met obesitas lopen een groter risico om blijvende gezondheidsklachten te ervaren.
De studie baseert zich op patiëntengegevens uit de 39 ziekenhuizen van de National Health Service in het Verenigd Koninkrijk tussen 7 maart 2020 en 18 april 2021. Hun herstel werd geëvalueerd vijf maanden en een jaar na ontslag uit het ziekenhuis.
Het aantal coronabesmettingen blijft verder toenemen. In de week tot en met 11 oktober waren er dagelijks gemiddeld 2,277 infecties, een stijging met 19 procent in vergelijking met de voorgaande zevendaagse periode, zo blijkt vrijdagochtend uit voorlopige cijfers van gezondheidsdienst Sciensano. De positiviteitsratio stijgt tot 5,3 procent.
Onderzoekers van het Institut Pasteur in Rijsel, in het noorden van Frankrijk, bekijken of het bestaande antibioticum clofoctol - dat wordt toegediend in de vorm van zetpillen - kan dienen om COVID-19 te behandelen. Ze zijn op zoek naar honderden proefpersonen.
Het instituut kondigde maandag aan dat het de eerste patiënt heeft gevonden voor de zogenoemde fase 2 van een klinische studie. Die moet bepalen of clofoctol effectief is om te vermijden dat coronapatiënten in het ziekenhuis belanden en of het antibioticum kan worden ingezet als vroegtijdige behandeling.
Roken of vapen kan het risico op ernstige longontstekingen door het coronavirus vergroten. Hoewel er maar weinig studies zijn die het verband hebben onderzocht, maken sigarettenrook en vapen de longen kwetsbaar.