
Foto: Shutterstock
Zoetstoffen worden al lang onder de loep genomen. De oudste daarvan, aspartaam, wordt onderzocht op zijn rol in de hersenen...
Aspartaam wordt op grote schaal gebruikt in de levensmiddelenindustrie en voor de productie van caloriearme gezoete dranken.
Onderzoekers die de transgenerationele effecten van nicotine op muizen onderzochten, hebben hun werk uitgebreid tot zoetstoffen en in het bijzonder aspartaam. Zij gaven de muizen drankjes die 0,015% tot 0,03% aspartaam bevatten, een dosis die overeenkomt met 8 tot 15% van de door de Food and Drug Administration aanbevolen maximumdosis. De dosering, gelijk aan zes tot acht blikjes light frisdrank per dag voor mensen, werd in een vierjarige studie gedurende 12 weken aangehouden.
De onderzoekers merkten gedragingen op die een toename van angst vertoonden bij de muizen die het water met aspartaam dronken. Deze gedragsverandering werd in verband gebracht met epigenetische veranderingen in het DNA, met name in spermacellen. Angstgedrag verdween bij de met diazepam behandelde muizen.
Niettemin werd het uitgesproken angstgedrag waargenomen bij muizen in verschillende doolhoftests gedurende verschillende generaties die afstammen van mannetjes die aan aspartaam waren blootgesteld.
Volgens de onderzoekers zou de dagelijkse inname van aspartaam dus een blijvend effect kunnen hebben op het gedrag van degenen die het consumeren, maar ook op volgende generaties... Wordt vervolgd.