
Foto: Shutterstock
Uit een studie van Canadese onderzoekers blijkt dat tekorten aan micronutriënten de ontwikkeling van de microbiota al in een heel vroeg stadium beïnvloeden, met gevolgen voor antibioticaresistentie.
De onderzoekers bestudeerden hoe tekorten aan cruciale micronutriënten zoals vitamine A, B12, foliumzuur, ijzer en zink de gemeenschap van bacteriën, virussen, schimmels en andere microben die in het spijsverteringsstelsel leven beïnvloedden.
Ze ontdekten dat deze tekorten leidden tot significante veranderingen in de darmmicrobiota van de muizen, met name een alarmerende uitbreiding van bacteriën en schimmels die bekend staan als opportunistische ziekteverwekkers.
Muizen met een tekort aan micronutriënten vertoonden ook een hogere verrijking van genen die verband houden met antibioticaresistentie. Voor het Canadese team is dit een belangrijke onthulling, omdat het suggereert dat een tekort aan voedingsstoffen de darmomgeving bevorderlijker kan maken voor de ontwikkeling van antibioticaresistentie, wat een groot probleem is voor de wereldgezondheid.
Wereldwijd lijden naar schatting zo'n 340 miljoen kinderen aan dit soort tekorten. Dit is zorgwekkend, omdat deze kinderen vaak antibiotica voorgeschreven krijgen terwijl de oorzaak van hun ziekte waarschijnlijk een tekort aan micronutriënten is.
Het aanpakken van tekorten aan micronutriënten gaat niet alleen over het bestrijden van ondervoeding, het kan ook een cruciale stap zijn in de strijd tegen de wereldwijde plaag van antibioticaresistentie.