Zoekveld

Slapeloosheid en slaapmiddelen: effecten op zeer korte termijn…
22/04/2025 - 11:59
Foto: Shutterstock

België is een van de grootste verbruikers van slaapmiddelen in Europa. Onderzoekers slaan alarm over de schadelijke effecten ervan op het functioneren op langere termijn — namelijk, niet meer dan een jaar.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 6.722 deelnemers uit de National Health and Aging Trends Study (NHATS), een nationale steekproef van Medicare-begunstigden ouder dan 65 jaar. De functionele capaciteit werd jaarlijks geëvalueerd met behulp van een gevalideerde vragenlijst die activiteiten rond persoonlijke zelfstandigheid en mobiliteit in kaart brengt.

De resultaten van deze studie, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Sleep, benadrukken het belang van een gepaste behandeling van slapeloosheid. De onderzoekers geven aan dat een toenemend gebruik van slaapmedicatie of een verergering van slapeloosheidssymptomen de achteruitgang naar functionele beperkingen versnelt.

Volgens hen verhoogt elke jaarlijkse toename van slapeloosheidssymptomen het risico om afhankelijk te worden bij dagelijkse activiteiten met 20%. Een gelijkaardig risico werd vastgesteld bij een toename in het gebruik van slaapmedicatie. Personen met frequente slapeloosheidssymptomen die ook regelmatig slaapmiddelen gebruiken, liepen het hoogste risico op functionele beperkingen.

De onderzoekers bevelen een veilige en doeltreffende aanpak van slapeloosheid aan bij ouderen, met name cognitieve gedragstherapie, die als veilig en effectief wordt beschouwd.

Late-life Disability May Increase with More Frequent Insomnia Symptoms and Sleep Medications Use Over Time