
Foto: Shutterstock
Studenten klinische psychologie en orthopedagogie die dit of volgend jaar afstuderen, moeten dan toch geen extra stagejaar afwerken om therapie te kunnen geven. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De regeling wordt voor een derde keer uitgesteld, met twee jaar dit keer.
De vorige federale regering besliste in 2016 om wie afstudeert als klinisch psycholoog of orthopedagoog een extra, betaald, stagejaar te laten presteren om wettelijk erkend te kunnen worden en dus zelfstandig therapie te kunnen geven. Die regeling zou aanvankelijk ingaan voor alle studenten die in het academiejaar 2021-2022 afstudeerden, maar de beslissing werd al twee keer uitgesteld. Stagelopen kan immers alleen bij een erkende stagemeester, die daarvoor een opleiding en een jaarlijkse vorming moet volgen. In 2021 voldeed zo goed als niemand aan die eisen, en ook nu zijn er onvoldoende stagemeesters. Bovendien bestond ook onzekerheid over de vergoeding.
De verplichte stage zou nu vanaf januari 2024 zijn ingegaan, maar wordt opnieuw met twee jaar uitgesteld, meldt het kabinet-Vandenbroucke. De beslissing volgt op een protestactie van meer dan 300 studenten aan het kabinet van Vandenbroucke eerder deze maand, maar ook de deelstaatregeringen zouden gevraagd hebben om de regeling nogmaals uit te stellen.
Het uitstel betekent dat studenten die dit of volgend academiejaar afstuderen geen verplicht stagejaar zullen moeten doen. De wet zal bovendien met terugwerkende kracht ingaan, zodat ook de studenten die in januari zijn afgestuurd geen stage moeten doen.
"Ondanks de vele aanpassingen die we gedaan hebben in deze legislatuur, blijft er bij de studenten een grote ongerustheid over de vraag of er voldoende stagemeesters en -plekken zullen zijn. Ik begrijp deze ongerustheid; we mogen hier geen risico's nemen", zegt Vandenbroucke.
Het uitstel moet geregeld worden met een wetsvoorstel van de meerderheidspartijen in de Kamer. Dat wordt zo snel mogelijk ingediend.
bron: belga