Zoekveld

Borstkanker: de voordelen van een gezond dieet
28/05/2024 - 02:21
Foto: Shutterstock

Vrouwen met borstkanker die een dieet volgden dat uitsluitend gebaseerd was op volledig plantaardig voedsel, verloren gewicht, verbeterden hun cholesterol en andere belangrijke stofwisselingsfactoren, ervoeren minder vermoeidheid en voelden zich mentaal alerter en gezonder in het algemeen.

Deze resultaten zijn afkomstig van een klein onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoekers van het University of Rochester Medical Center en het Wilmot Cancer Institute bij borstkankerpatiënten uit stadium 4 die een levenslange behandeling ondergingen. Deze patiënten, die gewoonlijk worden uitgesloten van dieetstudies, vertegenwoordigen volgens de auteurs een kans op een aanzienlijke impact op korte en lange termijn.

Aan het onderzoek namen 30 patiënten deel, verdeeld in twee groepen: een standaardzorggroep en een interventiegroep die gedurende acht weken door de onderzoekers verstrekte maaltijden ontving die uitsluitend bestonden uit fruit, groenten, volkoren granen, peulvruchten, aardappelen, noten en zaden. De deelnemers werd gevraagd om voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en toegevoegde oliën en vetten te vermijden, terwijl ze dagelijks een multivitaminesupplement innamen.

De resultaten toonden een gewichtsverlies van 0,5 tot 1 kg per week en een verlaging van de IGF-1-niveaus en ontstekingen. Het is belangrijk om voorzichtig te blijven en de biologische parameters regelmatig te controleren, vooral voor mensen die anticoagulantia of insuline gebruiken. Eenvoudige, betaalbare recepten worden aanbevolen om dit dieet duurzaam en effectief te volgen. Bovendien is dit type dieet niet duurder, of zelfs goedkoper, dan het eten van sterk bewerkte voedingsmiddelen of afhaalmaaltijden.

A whole-food, plant-based randomized controlled trial in metastatic breast cancer: weight, cardiometabolic, and hormonal outcomes