Zoekveld

De helft van de Belgische bevolking heeft overgewicht, evenveel als 10 jaar geleden
28/06/2024 - 11:20

49% van de Belgische bevolking heeft overgewicht, waarvan 18% obesitas. Dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van Sciensano uitgevoerd in 2022-2023. Dat cijfer is onveranderd gebleven in vergelijking met dat uit 2014-2015 bij de vorige peiling. Bijna een derde van de bevolking van 10 jaar en ouder probeert af te vallen, onder hen gebruikt 21% gevaarlijke methoden om gewicht te verliezen. Volgens Sciensano komen problemen die te maken hebben met gewicht nog te veel voor en moet het beleid zich meer toespitsen op het verminderen van deze gezondheidsrisico’s. 

Een groot deel van onze bevolking heeft een gewicht dat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. 49% van de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder heeft overgewicht, waarvan 18% obesitas. De voorgenoemde cijfers komen voort uit de berekening van de BMI (Body Mass Index), maar worden bevestigd door de berekening van de middelomtrek en de middelomtrek/lengteverhouding van de Belgische bevolking. 22% van de Belgische bevolking heeft een middelomtrek die wordt gedefinieerd als een hoog gezondheidsrisico en 35% loopt een zeer hoog gezondheidsrisico. Als we kijken naar de middelomtrek/lengteverhouding heeft 59% van de Belgische bevolking een verhoogd gezondheidsrisico. 

Ouderen, mannen en laaggeschoolden hebben vaker overgewicht

Hoe ouder we worden, hoe meer kans we hebben op overgewicht. Ouderen hebben de grootste kans op een verhoogd BMI, een te hoge middelomtrek en een te hoge middelomtrek/lengteverhouding. Bij de 65-plussers heeft 71% overgewicht (inclusief obesitas), 83% heeft een middelomtrek die wijst op een hoog tot zeer hoog gezondheidsrisico en heeft 89% een middelomtrek/lengteverhouding gerelateerd aan abdominale obesitas. 

Mannen van 40-64 jaar en 65 jaar en ouder hebben meer kans op overgewicht (66% en 80%) dan vrouwen (56% en 64%) in diezelfde leeftijdscategorieën. Volwassen mannen lopen ook een hoger gezondheidsrisico wanneer we kijken naar de middelomtrek/lengteverhouding in vergelijking met vrouwen. 

56% van de laaggeschoolden hebben overgewicht (inclusief obesitas), vergeleken met 36% bij de hooggeschoolden. Dezelfde trend gaat op na berekening van de middelomtrek en de middelomtrek/lengteverhouding. 

Lees verder op site Sciensano