
Een internationaal team van onderzoekers heeft zojuist een artikel gepubliceerd over de calciumscore. Hoewel het al nuttig is gebleken voor het detecteren van het risico op belangrijke cardiovasculaire gebeurtenissen bij asymptomatische patiënten, lijkt het minder duidelijk voor symptomatische patiënten.
Voor de goede orde: de coronaire calciumscore met CT is ontwikkeld om niet-invasief de hoeveelheid calcium in de slagaders van het hart te meten. Hogere scores zijn gekoppeld aan atherosclerose, een opeenhoping van plaque in de slagaders. Een score van 1 tot 399 wijst bijvoorbeeld op een matige hoeveelheid plaque, terwijl 400 of meer wijst op een zware plaquebelasting.
De onderzoekers beoordeelden de prognostische waarde van de coronaire calciumscore voor belangrijke cardiovasculaire gebeurtenissen bij 1.749 mensen, met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar, van wie 52,7% vrouw was. De deelnemers werden gerekruteerd in de DISCHARGE trial, een onderzoeksproject waaraan 26 centra in 16 Europese landen deelnemen. De deelnemers leden aan stabiele angina pectoris en waren doorverwezen voor invasieve coronaire angiografie, een procedure waarbij een katheter in het hart wordt ingebracht onder begeleiding van röntgenstralen. Via de katheter wordt dan een contrastmiddel geïnjecteerd om artsen te helpen de slagaders van het hart zichtbaar te maken.
De onderzoekers verdeelden de patiënten in categorieën met een laag, gemiddeld en hoog risico op basis van hun coronaire calciumscore. Ze volgden de deelnemers gemiddeld 3,5 jaar en registreerden eventuele belangrijke cardiovasculaire voorvallen (MACE).
De resultaten tonen aan dat voor degenen met een calciumscore van nul, het risico op obstructieve coronaire aandoeningen 4,1% was, vergeleken met 76,1% voor degenen met een score van 400. Daarnaast nam het risico op MACE toe van 0,5% voor een CAC van 0 tot 1,9% voor een CAC tussen 1 en 399, en tot 6,8% voor een CAC van 400 of meer.
Voor de onderzoekers kunnen deze resultaten erop wijzen dat een coronaire calciumscore van nul een belangrijkere rol zou kunnen spelen in managementstrategieën voor patiënten, en dat patiënten met stabiele angina pectoris en een coronaire calciumscore van nul mogelijk geen invasieve coronaire angiografie door middel van hartkatheterisatie nodig hebben, omdat het risico op cardiovasculaire voorvallen zeer laag is.
Ondanks deze resultaten zeiden de onderzoekers dat verdere studies nodig zijn voordat de coronaire calciumscore kan worden gebruikt om patiënten uit te sluiten van CT-coronaire angiografie.
Coronary Artery Calcium Score Predicts Major Adverse Cardiovascular Events in Stable Chest Pain