Zoekveld

Nieuwe voedingsaanbevelingen Gezondheidsraad: focus op volkoren varianten en peulvruchten
17/06/2025 - 02:20
Foto: Shutterstock

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft dinsdag nieuwe voedingsaanbevelingen voorgesteld die moeten bijdragen aan een betere gezondheid. Het adviesorgaan raadt Belgen onder meer aan wit brood of witte pasta te vervangen door volkoren varianten, de consumptie van bewerkt rood vlees (charcuterie) te beperken en meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen of bonen te eten.

Van niet-bewerkt rood vlees zoals biefstuk eet je best niet meer dan 300 gram per week volgens de Hoge Gezondheidsraad. De HGR raadt ook aan het gebruik van zout te beperken (tot 5 gram per dag) en zo weinig mogelijk gesuikerde dranken te drinken. Verder adviseert de Raad om dagelijks een handvol ongezouten/ongezoete noten en voldoende groenten en fruit te eten, respectievelijk 250 en 300 gram.

De nieuwe voedingsaanbevelingen, afgestemd op de Belgische eetcultuur, moeten helpen om gezonde voedingskeuzes te maken en het risico op bepaalde ziektes te beperken. Experten bestudeerden het verband tussen voedselconsumptie en gezondheidsproblemen en formuleerden op basis daarvan de aanbevelingen. Via de voedingsaanbevelingen wil de HGR gezondere eetgewoonten op een haalbare manier stimuleren.

Over alcohol en ultrabewerkte voeding is het advies bijzonder duidelijk. De HGR raadt aan geen alcoholhoudende dranken te drinken. Wie toch drinkt, beperkt zich volgens de adviesraad best tot tien standaardeenheden per week, verspreid over verschillende dagen. In de plaats van ultrabewerkte voedingsmiddelen kiezen consumenten beter voor onbewerkte of weinig-bewerkte voedingsmiddelen, stelt de Hoge Gezondheidsraad.

Verder raadt de HGR aan bij voorkeur plantaardige oliën te gebruiken, maximaal één ei per dag te consumeren, zo weinig mogelijk voedingsmiddelen rijk aan toegevoegde suikers te eten en regelmatig aardappelen te serveren.

Ook een milieuverantwoord voedingspatroon met duurzame keuzes is belangrijk, stelt de HGR. Daarnaast vraagt de Raad om voldoende aandacht te besteden aan samen eten. "Het creëert sociale verbondenheid en versterkt het gemeenschapsgevoel", klinkt het.

bron: belga