Zoekveld

Borstvoeding: mama's eten telt!
18/12/2020 - 10:24
Foto: Shutterstock

Borstvoeding is de beste en meest natuurlijke voedingsbron voor uw baby. Onderzoekers tonen voor het eerst aan dat het dieet van een moeder ook de kwaliteit van haar melk kan beïnvloeden...

Het onderzoeksteam voorzag de zogende moeders van al hun maaltijden in een gecontroleerde omgeving in het USDA's Child Nutrition Research Center. De moeders waren 30 tot 70 uur lang op een speciaal dieet. Na een speenperiode van twee weken volgde dezelfde vrouw een ander dieet, dat ook door de onderzoekers werd verstrekt.

De onderzoekers verzamelden op deze verschillende tijdstippen zorgvuldig melkmonsters van elk onderwerp, inclusief "dieetveranderingen". Op deze manier zou elke vrouw als controle kunnen dienen voor deze cross-over studie. Dit stelde de onderzoekers in staat om de mogelijkheid te controleren dat elke vrouw de hoeveelheid menselijke melk-oligosacchariden (HMO's) die op verschillende tijdstippen worden geproduceerd, kan variëren, evenals de mogelijkheid om microben in de melk te identificeren met milieuverontreinigende stoffen. Het team analyseerde de HMO's en de microbiële samenstelling van de melk.

Zij ontdekten dat de afzonderlijke moederlijke bronnen van koolhydraten en energie in diëten bij voorkeur de HMO-concentraties in melk veranderden, en dit ging gepaard met veranderingen in de metabole capaciteit van de melkmicrobiota. Het is niet zo dat het moederdieet zelf direct invloed heeft op de microben, maar dat het dieet invloed heeft op het voedsel van de microben, de HMO's, die op hun beurt de functionele capaciteit van de microbiota in de melk die door de baby zal worden geconsumeerd, vormgeven. Het is interessant om op te merken dat de veranderingen in HMO's zich snel voordeden, binnen 2-3 dagen, nadat de moeders hun dieet veranderden.

Maternal diet alters human milk oligosaccharide composition with implications for the milk metagenome