Zoekveld

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie heeft met smartstop een nieuw programma gelanceerd dat jongeren van de sigaret wil afhelpen.

De Franse senaat heeft woensdag de plannen van de regering-Hollande weggestemd om neutrale sigarettenpakjes verplicht te maken. De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine heeft intussen al aangekondigd dat ze het voorstel opnieuw wil indienen.

De "neutrale" pakjes sigaretten in Australië, die zeer controversieel waren bij hun introductie, zijn intussen goed geaccepteerd door Australische rokers.

In Straatsburg is woensdag de nieuwe Europese tabaksrichtlijn goedgekeurd.

De commissie Volksgezondheid stemt op woensdag 22 januari over de nieuwe voorschriften voor tabaksproducten

Strengere regels rond de sigarettenverkoop in de Europese Unie zijn bijna een feit.

"Tabakslobby haalt slag thuis." "De stemming relativeert de gevreesde impact van de tabaksindustrie." De Vlaamse leden van het Europees Parlement raken er niet uit of lobbyisten de stemming over de tabaksrichtlijn nu al dan niet buitensporig beïnvloed hebben.

De Vlaamse Liga tegen Kanker reageert ontgoocheld over de uitkomst van de stemming in het Europees Parlement over de nieuwe tabaksrichtlijn. "Dit is een gemiste kans om jongeren van de sigaret te houden", stelt de VLK.

Elektronische sigaretten zijn minstens even doeltreffend om te stoppen met roken als nicotinepleisters. Dat besluit althans een nieuwe studie van de Universiteit van Auckland (Nieuw-Zeeland).

De studie verscheen zondag in het Brits medisch tijdschrift The Lancet. Ze suggereert dat de elektronische sigaret - die slechts nicotinedamp uitstoot - minstens even doeltreffend is om te stoppen in een periode van zes maanden of meer.

Alle verpakkingen van sigaretten en roltabak moeten op de voor- én de achterzijde voor drie vierde bedekt zijn met een gezondheidswaarschuwing die bestaat uit een afbeelding en tekst. Dat wil de commissie Volksgezondheid van het Europees Parlement.
          

Pagina's