Zoekveld

Covid-19: Wat als we (al) gevaccineerd waren?
18/05/2020 - 11:48

De race om het SARS-Cov-2-vaccin is al maanden aan de gang, terwijl sommige mensen denken dat het zinvoller is om te wachten tot de kudde-immuniteit zich aandient. Een onlangs gepubliceerde studie geeft echter hoop dat de immuniteit niet alleen door de SARS-Cov-12-infectie, maar ook door andere coronavirussen zal worden gewonnen.

Deze studie is gepubliceerd in Cell. Opgemerkt moet worden dat het, net als vele andere, nog niet door peers is gecheckt. Een team van onderzoekers van La Jolla zijn de auteurs.

Ze namen het bloed van 20 volwassenen die hersteld waren van COVID-19 en stelden de monsters bloot aan de eiwitten van het SARS-CoV-2-virus. Alle patiënten hadden CD4+ helper T cellen die een van de externe eiwitten van het virus herkenden, en 70% van hen had CD8+ killer T cellen die reageerden op hetzelfde eiwit. Deze gegevens tonen aan dat het virus een typische en succesvolle antivirale respons teweegbrengt.

De auteurs hebben ook bloedmonsters getest die tussen 2015 en 2018 zijn afgenomen om te zien of mensen die nooit aan SARS-CoV-2 zijn blootgesteld nog steeds geïmmuniseerd kunnen worden. Zij detecteerden CD4+ T cel reacties op SARS-CoV-2 in ongeveer de helft van deze monsters, die volgens hen het gevolg kunnen zijn van blootstelling aan andere coronavirussen die verkoudheid veroorzaken.

Dit is in overeenstemming met de resultaten van een andere studie van Duitse onderzoekers die vorige maand in een voorpublicatie werd gerapporteerd en waarin CD4+ T-cellen werden gevonden die de piek in het bloed van 83% van de COVID-19-patiënten en 34% van de gezonde mensen herkenden. 

Het is niet definitief, maar het is bemoedigend voor de toekomst en zou betekenen dat als dit wordt bevestigd dat een deel van de onaangetaste bevolking inderdaad immuun is.

Targets of T cell responses to SARS-CoV-2 coronavirus in humans with COVID-19 disease and unexposed individuals

 

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen