Zoekveld

Zware medicatie gaat vlotjes de grens over
18/11/2019 - 12:51

De Belgische geneesmiddelenautoriteit FAGG heeft in Nederland aan de alarmbel getrokken. Want de Nederlandse apothekers voorzagen Belgische patiënten wel erg gemakkelijk van zware medicatie. Dat schrijft Het Nieuwsblad maandag.

Afgelopen zomer was het ADHD-middel dexamfetaminesulfaat in ons land een tijdlang erg moeilijk verkrijgbaar. Maar Belgische patiënten die naar de medicatie op zoek waren, kwamen via het internet gemakkelijk in contact met Nederlandse apothekers die het middel wel nog in voorraad hadden. Dat ontdekte N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter, die zelf apotheker is.

"Wanneer die patiënten hun Belgisch voorschrift via het internet opstuurden, kregen ze zonder enige problemen de medicatie thuis toegestuurd", zegt ze. "Met daarbij zelfs het voorstel van de apotheker om op gezette tijdstippen een nieuwe dosis van het middel te bezorgen."

En dat zijn "illegale praktijken, zowel in België als in Nederland", beklemtoont ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). De federale geneesmiddelenautoriteit FAGG heeft daarom bij de bevoegde Nederlandse autoriteiten - meer bepaald het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - aan de alarmbel getrokken, met de vraag deze praktijken meteen een halt toe te roepen, aldus De Block in het parlement.

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen