Zoekveld

Slapeloosheid: een verband met cardiovasculaire aandoeningen?
08/11/2019 - 12:35

We slapen gemiddeld een derde van ons leven. De hoeveelheid slaap, maar ook de kwaliteit ervan, beïnvloedt onze gezondheid veel meer dan we dachten, volgens een studie gepubliceerd in Neurology...

De studie omvatte 487.200 mensen in China, met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. Aan het begin van de studie hadden de deelnemers geen geschiedenis van beroerte of hartaandoeningen.

Deelnemers beantwoordden een vragenlijst om erachter te komen of ze een van de volgende drie symptomen van slapeloosheid hadden gedurende minstens drie dagen per week: moeite om in slaap te vallen of in slaap te blijven, te vroeg wakker worden of moeite om overdag geconcentreerd te blijven vanwege gebrek aan slaap. In totaal ondervond 11% van de mensen problemen om in slaap te vallen of in slaap te blijven, 10% werd te vroeg wakker en 2% had moeite met concentreren gedurende de dag vanwege een slechte slaap.

De deelnemers werden vervolgens gemiddeld tien jaar gevolgd. Tijdens deze periode werden 130.032 gevallen van beroertes, hartaanvallen en andere soortgelijke ziekten geïdentificeerd.

Mensen met de drie slaapgerelateerde symptomen hadden 18% meer kans op een beroerte of een hartaanval. Onderzoekers hebben hun gegevens aangepast om rekening te houden met verstorende factoren: voorgeschiedenis, alcohol, tabak, enz.

Van de 55.127 mensen met inslaapstoornissen had 17.650 (32%) een beroerte of hartaandoening, vergeleken met 112.382 of 26% van de 432.073 mensen die dit symptoom van slapeloosheid niet hadden. Het te vroeg ontwaken was gekoppeld aan een toename van het risico met 7% en concentratieproblemen overdag aan een verhoogd risico van 13%.

De auteurs merken op dat de studie geen oorzakelijk verband aantoont tussen slapeloosheidssymptomen en beroerte en hartaandoeningen.

Insomnia symptoms and risk of cardiovascular diseases among 0.5 million adults

 

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen