Zoekveld

RIZIV-nummers: medische studenten uitgenodigd voor een sit-in bij De Block
17/08/2016 - 02:54

Ter gelegenheid van de bijeenkomst van de ministers De Block en Marcourt, die "over de toekomst van alle medische studenten zal beslissen", nodigen de Franstalige studentenorganisaties CIUM, Unécof en la Fédé alle medische studenten, medische vakbonden, en verenigingen van studentenvertegenwoordigers uit voor een sit-in. Die zal doorgaan op donderdag 18 augustus vanaf de middag voor het kabinet van de minister De Block.

De studentenorganisaties zijn van plan om de beleidsmakers brillen te geven "om hen te helpen om de werkelijkheid te zien" en een gehoortest, "om de grieven van de toekomstige artsen beter te horen".

De organisaties vragen :

- De herziening van het medisch kadaster

- De toekenning van RIZIV-nummers om alle studenten die dit jaar genieten van een "verrassings"-toegang tot 2de bachelor, en respect voor het protocol-overeenkomst van 2014

- De toekenning van een RIZIV-nummer voor alle studenten die al begonnen zijn aan medische studies.

Zij herinneren er ook aan dat bij het uitblijven van de uitbreiding van de federale quota's of de opschorting hiervan, ze voorstander zijn van het handhaven van een filter in het eerste jaar, om zo een selectie aan het einde van het 6de jaar te voorkomen.

"Het is onmenselijk om het laatste jaar van de geneeskundestudies te bereiken en dan geen praktijk te kunnen uitoefenen." Daarom steunt CIUM, Unécof en la Fédé dit protocol, de "minst slechte oplossing." Dit standpunt is vorig jaar aangenomen in de faculteiten Geneeskunde tijdens de algemene vergadering voor medische studenten.

Ter herinnering, vrijdag had de Raad van State de uitvoering geschorst van de rangschikking die werd opgemaakt na het vergelijkend examen geneeskunde dat de Universiteit van Luik georganiseerd had op het einde van het eerste jaar geneeskunde. (Lees MediPlanet 12/08/16 )

 In reactie daarop kondigde Maggie De Block het einde aan van de onderhandelingen begonnen in 2014 en zegt dat ze niet in staat is om RIZIV-certificaten voor alle studenten te waarborgen. Volgens de minister, "komen de grootste problemen van de Franstalige zijde"

Minister De Block heeft haar collega Marcourt uitgenodigd voor een nieuw overleg op donderdag 18 augustus, om 16 uur.