Zoekveld

MRI op het scherpst van de naald
02/12/2019 - 01:01

Een team van neurowetenschappers en elektrotechnici uit Duitsland en Zwitserland heeft een zeer gevoelig implantaat ontwikkeld dat de fysiologie van de hersenen onderzoekt met een ongeëvenaarde ruimtelijke en temporele resolutie.

Het is een ultrafijne naald met een geïntegreerde chip die nucleaire magnetische resonantie (NMR) -gegevens kan detecteren en verzenden voor een zo klein volume als de nanoliter. Hierdoor kunnen zeer kleine variaties van het zuurstofmetabolisme van de hersenen opgevolgd worden. Dit revolutionaire concept maakt geheel nieuwe toepassingen op het gebied van life sciences mogelijk.

Deze Zwitserse en Duitse ontdekking vult de elektrofysische grenzen van moderne methoden voor beeldvorming van de hersenen aan. Hun ontwikkeling van een capillaire monolithische nucleaire magnetische resonantie (NMR) naald combineert de veelzijdigheid van hersenbeeldvorming met de precisie van een zeer gelokaliseerde en snelle techniek voor het analyseren van de specifieke neuronale activiteit van de hersenen. Het vermindert de elektromagnetische storingen die typisch zijn voor magnetische resonantiesignalen aanzienlijk en stelt neurowetenschappers in staat om nauwkeurige gegevens over kleine hersengebieden te verzamelen en te combineren met ruimtelijke en temporele gegevens over hersenfysiologie.

Volgens de onderzoekers zou deze uitvinding de mogelijkheid geven om nieuwe effecten of vingerafdrukken te ontdekken die typerend zijn voor neuronale activatie, tot neuronale gebeurtenissen die specifiek zijn voor hersenweefsel.

Teams van onderzoekers geloven dat hun technische aanpak kan helpen bij het demystificeren van de complexe fysiologische processen binnen neurale netwerken van de hersenen en kan extra voordelen onthullen die nog diepere inzichten in de hersenfunctie kunnen bieden.

A CMOS NMR needle for probing brain physiology with high spatial and temporal resolution

 

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen