Zoekveld

Immunosenescentie: een verklaring...
13/07/2020 - 02:18

We weten dat met de leeftijd het immuunsysteem geleidelijk aan verzwakt. We begrepen echter nog steeds niet waarom.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ouderen last hebben van chronische ontstekingen. Deze chronische ontsteking wordt geassocieerd met meerdere aan leeftijd gerelateerde ziekten, waaronder artritis en de ziekte van Alzheimer, en een verminderde immuunrespons op infectie of zelfs vaccinatie. Een van de vragen in het onderzoek naar veroudering is of chronische ontstekingen een oorzaak zijn van veroudering of een gevolg van het verouderingsproces zelf.

Duitse onderzoekers gebruikten Caenorhabditis elegans, een ronde worm, bekend bij wetenschappers. Ze ontdekten een modificatie van een tijdens de evolutie behouden gen, PUF60 genaamd, waardoor de wormen lang konden leven terwijl ze de immuunrespons verzwakten. Wormen met deze verandering leefden ongeveer 20% langer dan normale wormen, maar als ze werden besmet met bepaalde bacteriën, bezweken ze sneller aan de infectie. Dit betekent dat een te actief immuunsysteem ook een prijs heeft: het verkort de levensduur. Omgekeerd loont een minder actief immuunsysteem: het verlengt de levensduur, zolang het dier niet sterft aan een infectie.

Hoe regelt PUF60 dit delicate evenwicht tussen het behoud van het immuunsysteem en een lange levensduur? PUF60 werkt als een "splicing factor" en is betrokken bij de splitsing van RNA-segmenten. Dit proces is essentieel voor het genereren van functionele eiwitten. Dit proces lijkt goed bewaard te zijn gebleven bij alle diersoorten.

Evolutionarily conserved regulation of immunity by the splicing factor RNP-6/PUF60

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen