Zoekveld

Fecale transplantatie: ook voor Parkinson?
18/11/2019 - 01:01

Constipatie gaat vaak gepaard met de ziekte van Parkinson. Onderzoekers vroegen zich af of fecale transplantatie, pre- of probiotica deze patiënten konden helpen...

Nederlandse auteurs hebben een artikel geschreven met een samenvatting van de verschillende wetenschappelijke gegevens die we vandaag hebben.

Zo is aangetoond dat de toediening van Lactobacillus en Bifidobacterium gedurende een periode van 4 tot 12 weken verschillende keren effectief is gebleken bij de behandeling van constipatie geassocieerd met de ziekte van Parkinson. Er zijn echter geen duidelijke klinische gegevens over de mogelijke effecten van deze probiotische behandelingen op motorische symptomen of de progressie van deze ziekte.

Na de veelbelovende resultaten van prebiotica in dierstudies, wordt momenteel de eerste klinische studie naar het gebruik van fecale transplantatie bij patiënten met de ziekte van Parkinson uitgevoerd aan de Universiteit Gent. Dit werk zou tegen het einde van het jaar voltooid moeten zijn.

Er zijn aanwijzingen dat fecale transplantatie voordelig kan zijn bij Parkinson-patiënten met ernstige constipatie, maar klinische gegevens blijven zeldzaam. Alleen de toediening van Lactobacillus en Bifidobacterium gedurende een periode van vier tot twaalf weken is effectief gebleken bij de behandeling van constipatie bij de ziekte van Parkinson. Bovendien zijn er geen sterke klinische gegevens over de mogelijke effecten van probiotische behandeling op motorische symptomen of progressie van de ziekte van Parkinson.

Onderzoekers zijn van mening dat fecale transplantatie moet worden uitgesteld bij patiënten met de ziekte van Parkinson in afwachting van wetenschappelijke resultaten, vooral omdat er weinig bekend is over de veiligheid van deze behandeling op dit type patiënten.

Faecal Transplantation, Pro- and Prebiotics in Parkinson’s Disease; Hope or Hype?

 

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen