Zoekveld

Binnenkort een vaccin tegen malaria?
18/11/2019 - 01:04

Wetenschappers hebben weer een grote stap gezet in de ontwikkeling van een effectief vaccin tegen de meest ernstige vormen van malaria.

De informatie is afkomstig van het centrum voor tropische geneeskunde in Australië. Het team van onderzoekers dat internationale specialisten uit Frankrijk, Papoea-Nieuw-Guinea en de VS samenbrengt, is erin geslaagd bloedmonsters te verzamelen van veel kinderen die honderden eiwitten bijwerken, maar die vaak muteren. Elke parasietstam heeft verschillende oppervlakte-eiwitten.

Dit geldt voor de minder ernstige vormen, maar voor de meest ernstige vormen lijkt de subset van eiwitten stabieler. Voor het eerst verzamelden ze met behulp van genomische sequencing PfEMP1-eiwit (Plasmodium falciparum erythrocyte-membraaneiwit), een essentieel parasieteiwit van verschillende soorten malaria. Vervolgens hebben ze de antilichamen tegen deze eiwitten gemeten en vervolgens een computer gebruikt om het beschermende antilichaam te identificeren dat de kinderen tegen de ziekte beschermt.

Ze slaagden erin om deze antilichamen te identificeren door het verloop van de ziekte te volgen gedurende 16 maanden bij de kinderen in Papoea-Nieuw-Guinea om te bepalen welke van hen gevoelig waren voor de ernstigste vormen van de ziekte en degenen die werden beschermd en alleen mildere vormen van de ziekte ondervonden.

Het lijkt weinig, maar het is een zeer grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van een profylactisch vaccin.

Protective Immunity against Severe Malaria in Children Is Associated with a Limited Repertoire of Antibodies to Conserved PfEMP1 Variants

Gelieve u in te loggen om een reactie te plaatsen