Zoekveld

Belg beschermt zich te weinig tegen de zon in eigen land (Stichting tegen Kanker)
18/06/2018 - 09:48

De Belg beschermt zich tegen de zon op vakantie, maar doet dit onvoldoende in eigen land. Dat blijkt uit een enquête van de Stichting tegen Kanker.

Ipsos peilde in opdracht van de stichting eind 2017 bij 1.000 mensen tussen 15 en 65 jaar oud naar hun kennis, attitude en gedrag tegenover zon en zonnebanken. Uit de enquête blijkt dat mensen zich vaak beschermen op vakantie, maar niet genoeg in eigen land: maar liefst 80 procent van de ondervraagden liep vorig jaar een vorm van zonnebrand op. Ter vergelijking: in 2015 was dat nog 67 procent. Bovendien verbrandden ook meer kinderen in 2017 (39 procent) dan in 2011 (26 procent).

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal zonnebankgebruikers afneemt, van 14 procent in 2011 naar 10 procent in 2017, en dat het bewustzijn rond het risico op huidkanker groeit: 84 procent van de bevraagden was bezorgd dat hun blootstelling aan UV kanker veroorzaakt. Vrouwen zijn beter ingelicht dan mannen over de gevaren, Vlamingen beter dan Walen, en ouderen beter dan jongeren. Zonnebankgebruikers zijn zich minder bewust van deze gevaren.

De federatie die toeziet op de verenigingen, liga's en stichtingen tegen kanker in Europa publiceerde in april haar nieuwste aanbevelingen voor de bescherming tegen uv-straling:

1.       Beperk uw tijd in de middagzon.

Vermijd directe blootstelling aan de zon wanneer de zon het sterkst is, meestal tussen 11:00 en 15:00. Dit kan echter langer zijn afhankelijk van waar je bent.

2.       Zoek de schaduw op.

Zoek de schaduw op tijdens de uren met de meest intense UV-straling. Hou ook in de schaduw rekening met de weerkaatsing van UV-stralen door de omgeving die de UV-straling doen toenemen, zoals van het water, zand of sneeuw.

3.       Draag beschermende kledij en een zonnebril.

Draag beschermende kledij die uw armen en benen bedekt. Draag een hoed met een brede rand, om uw gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen.Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV.

4.       Gebruik zonnecrème

Geen zonnebrandcrème kan volledige bescherming bieden. Zonnecrème moet worden gebruikt in combinatie met schaduw, kleding, hoeden en zonnebril, niet in de plaats ervan. Gebruik nooit zonnecrèmes om uw blootstelling aan de zon te verlengen. Gebruik zonnecrèmes met ten minste een SPF 30, met zowel UVA- als UVB-filters. Smeer rijkelijk ruim 30 minuten vóór je blootstelling aan de zon. Smeer opnieuw elke 2-3 uur. Vergeet niet gevoelige plekken zoals lippen en oren.

5.       Bescherm kinderen.

Pas alle bovenstaande aanbevelingen toe met extra zorg voor de kinderen. Hoe jonger dat je bent, hoe meer kwetsbaar. Baby's jonger dan 6 maanden moeten uit de zon worden gehouden.

6.       Weet hoe uw huid reageert op de zon.

Hebt u rood haar, een lichte huid of sproeten? Dan bent u gevoeliger voor zonnestralen.

7.       Gebruik de UV-Index (UVI) om jezelf te beschermen

Ontdek de UV-Index via officiële bronnen. Wees ervan bewust dat de huid beschadigt wordt wanneer de UV-Index stralingsniveau 3 (matig) en hoger is.

8.       Gebruik geen solariums / zonnebanken.

Zonnebanken verhogen het risico op huidkanker en veroorzaken voortijdige veroudering van de huid en de schade aan de ogen. Er bestaat geen als een "gezonde" of veilige tan Er is geen gezond of veilig ‘kleurtje’. Zonnebanksessies bereiden uw huid ook niet voor op de zon.

9.       Ken uw huid.

Onderzoek uw huid regelmatig. Let op of moedervlekken veranderen (qua kleur, vorm of grootte) en of er nieuwe verschijnen. In geval van twijfel: raadpleeg uw arts.

De stichting besluit met volgende boodschap: "Pas altijd op voor de zon, waar u ook bent. Thuis in de tuin, tijdens een wandeling, op school, op het werk... Niet alleen wanneer u op vakantie bent aan zee of in de bergen!"

> Integrale resultaten van de peiling