Zoekveld

Arts neergestoken in Vorst: verdachte onder aanhoudingsbevel voor moordpoging
19/08/2016 - 11:40

De 38-jarige man die donderdagochtend een arts heeft neergestoken in de Brusselse gemeente Vorst, is donderdagavond door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor moordpoging. Dat meldt het Brusselse parket. Over het motief voor de steekpartij bestaat nog geen duidelijkheid, maar volgens zijn advocaat kampt de dertiger met ernstige psychiatrische problemen. Het 60-jarige slachtoffer verkeert intussen nog steeds in levensgevaar.

 

De steekpartij vond donderdagochtend kort na 08.00 uur plaats, op de Wielemans-Ceuppenslaan in Vorst. Rond dat tijdstip werd aangebeld bij de praktijk van de 60-jarige arts. Die deed zelf de deur open en werd meteen neergestoken door de man die aangebeld had. De arts raakte daarbij zwaargewond en werd in kritieke t oestand overgebracht naar het ziekenhuis.

 

De dader was er meteen vandoor gegaan, maar de familie van de arts kon een politiepatrouille roepen die toevallig voorbijreed. De agenten konden de aanvaller inrekenen. Die was lichtgewond en werd eerst naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. Nadien brachten de agenten hem over naar het commissariaat.

De opgepakte dertiger toonde zich bij zijn verhoor door de politie en de onderzoeksrechter uitermate verward en kon zelfs niet zijn eigen identiteit opgeven. "Mijn cliënt kampt al heel lang met psychiatrische problemen en heeft al meerdere verblijven in psychiatrische instellingen achter de rug", zegt meester Sokol Vljahen. De dertiger verschijnt maandag voor de raadkamer, die zich dan zal moeten uitspreken over zijn verdere aanhouding.

Het gaat hier dus wederom om een ernstig geval van agressie, dat doet denken aan wat dr. Patrik Roelandt vorig jaar overkwam (zie MediPlanet 02/12/15).

Volgens Dr. Michel De Volder, voorzitter van de Federatie van Huisartsen Verenigingen van Brussel (FAMGB), toont dit de urgentie aan van de heropleving van de "Geens cel", die werd opgericht door de minister van Justitie Koen Geens naar aanleiding van de moord op Dr. Roelandt. Een aanval die protest had uitgelokt onder huisartsen aan beide zijden van de taalgrens, en aanleiding gaf tot een hernieuwde discussie over de veiligheid tijdens de wachtdienst (zie MediPlanet 17/02/16).

"Zelfs als men zich realiseert dat men hulpeloos is tegenover een dergelijke brutale agressie, moeten we terug rond de tafel gaan zitten om door te gaan op de kwestie van de veiligheid van gezondheidswerkers," vervolgt Dr. Michel De Volder, telefonisch geïnterviewd door MediPlanet.

De laatste vergadering van de artsen met het kabinet van Koen Geens was op 19 februari 2016.

MediPlanet sprak ook met dr. Ralph Pacqueu van de Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep (PRaag). Deze organisatie deed eerder dit jaar enkele aanbevelingen om de veiligheid van de zorgvestrekkers te vergroten. "We hebben nood aan échte preventieve maatregelen", aldus dr. Pacqueu.

reactie van de Orde der artsen

reactie van minister De Block

reactie van de BVAS

> reactie van het SVH