Zoekveld

Afgestudeerd in de gezondheidszorg? Visum nodig!
25/06/2018 - 11:57

Bent u net afgestudeerd in een gezondheidsberoep en wilt u de arbeidsmarkt betreden? Dan heeft u een visum nodig van de FOD Volksgezondheid. Lees hier hoe u het visum kan bekomen.

Het visum is een essentieel document om de Belgische arbeidsmarkt te kunnen betreden. Het is de toegangssleutel tot uw beroep en geeft de zekerheid dat u fysisch en psychisch geschikt bent om uw beroep uit te oefenen.

Wie heeft een visum nodig?

  • Afgestudeerd in België met een Belgische identiteitskaart:

- Artsen, tandartsen en apothekers krijgen hun visum automatisch toegestuurd na de proclamatie;

- Verpleegkundigen en vroedvrouwen die in juni 2017 afstudeerden aan één van de volgende onderwijsinstellingen, krijgen hun visum ook automatisch opgestuurd. Staat uw onderwijsinstelling niet in de lijst? Vraag dan hier uw visum aan.

- Kinesitherapeuten krijgen eerst automatisch een erkenning van de gemeenschappen waarna er ook automatisch een visum wordt toegestuurd;

- Zorgkundigen en paramedische beroepen moeten een aanvraag indienen tot registratie of erkenning bij de gemeenschappen. Daarna ontvangen ze automatisch hun visum van de federale overheid.

  • Afgestudeerd in België met een buitenlandse identiteitskaart:

Een visumaanvraag via mail volstaat. Mail onderstaande documenten naar visa@gezondheid.belgie.be

- Kopie van uw buitenlandse identiteitskaart

- Scan van uw getuigschrift of diploma

- een verzendadres

Doe de aanvraag tijdig om wachttijden te voorkomen.

Heeft u sneller een bewijs van toekenning van uw visum nodig? 

Dan kan u dit terugvinden op ons online downloadportaal. U heeft voortaan immers zelf toegang tot uw visum van zodra dit werd toegekend. U kunt het op ieder moment eenvoudig downloaden met uw elektronische identiteitskaart.

Nog vragen?

Neem dan contact op met het RIZIV-callcenter via 02/524 97 97