Formulaire de recherche

Chocolade voor je ogen
30/04/2018 - 03:04

Je vraagt je soms af wat er door de hoofden van onderzoekers gaat. Degenen die dit artikel hebben geschreven, lijken in aanmerking te komen voor de IgNobel. Deze prijs, in de marge van de Nobelprijs, beloont onderzoek dat ons eerst doet glimlachen, en daarna aan het denken zet…

Hoe het ook zij, de onderzoekers hebben een serieuze studie uitgevoerd naar de effecten van pure chocolade en melkchocolade op de gezichtsscherpte. Dit kan verrassend zijn, maar het is bekend dat donkere chocolade de bloedsomloop, de gemoedstoestand en de cognitieve prestaties verbetert, dus waarom niet het gezichtsvermogen?

In totaal brachten ze 30 deelnemers samen zonder speciale oculaire pathologie voor twee afzonderlijke leessessies: 9 mannen en 21 vrouwen. Hun gezichtsscherpte werd gemeten binnen 2 uur na inname van een van de twee soorten chocolade.

Eerste observatie: de gevoeligheid is aanzienlijk beter na de consumptie van donkere chocolade in vergelijking met de consumptie van melkchocolade voor kleine letters. De tweede waarneming is dezelfde als de eerste, maar voor grote letters. Ten slotte is ook de gezichtsscherpte enigszins verbeterd. Deze verbetering is echter van korte duur: slechts 2 uur.

De onderzoekers willen hun studie graag nog verifiëren in reële omstandigheden.

Effects of Milk vs Dark Chocolate Consumption on Visual Acuity and Contrast Sensitivity Within 2 Hours