Zoekveld

Het Zikavirus staat de laatste tijd volop in de belangstelling. Het onderzoek boekt vooruitgang, en een team van onderzoekers heeft een effectief vaccin tegen deze infectie ontwikkeld...

Het zikavirus kan verwoestende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het hersenweefsel van foetussen, maar het kan paradoxaal genoeg ook een wapen worden in de strijd tegen glioblastoom.

Doel van het "debug"-experiment is om de verspreiding van ziektes zoals dengue, zika en gele koorts door de denguemug (Aedes aegypti) tegen te gaan.

Onderzoekers uit St-Louis hebben bij muizen gebruik gemaakt van autofagie-remmers als middel in de strijd tegen het zikavirus.

In de noordelijke provincie Pichit, 330 km van de hoofdstad Bangkok, hebben vorige week elf mensen het Zikavirus opgelopen.

Chinese experts slaken een alarmkreet, want waar dengue voorkomt heerst ook Zika...

Het zikavirus is "onrustwekkender" dan eerst werd gedacht, met meer complicaties voor zwangere vrouwen. Dat zeiden Amerikaanse gezondheidsambtenaren maandag, die het Congres vroegen meer geld vrij te maken voor onderzoek.

"Alles wat we zien is een beetje onrustwekkender dan we eerst dachten", zei Anne Schuchat van CDC of Centers for Disease Control and Prevention.

Volgens Schuchat hebben onderzoekers ontdekt dat de mug die de ziekte verspreidt in 30 Amerikaanse staten aanwezig zou kunnen zijn, en niet in twaalf zoals eerst werd gedacht.

Over Zika is het laatste woord nog niet gezegd. Het virus wordt verantwoordelijk geacht voor microcefalie bij ongeboren kinderen, maar nu is er ook een studie over de link met andere hersenaandoeningen, waarvan de resultaten onlangs zijn voorgesteld in Vancouver op het congres van de American Academy of Neurology.