Zoekveld

Radiologen verslaan hun onderzoeken eender waar met spraakherkennende app en webbrowser
14/03/2016 - 05:13

De nieuwste versie van het PACSonWEB platform van Dobco Medical Systems stelt radiologen in staat om op eender welke plek met internetverbinding een verslag te maken van beeldonderzoeken, louter door gebruik te maken van een webbrowser en hun smartphone. De app op de smartphone zorgt voor spraakherkenning, de browser wordt gebruikt om de radiologische beelden van het ziekenhuis te evalueren. Deze innovatie zorgt ervoor dat radiologen niet meer gebonden zijn aan hun werkplek in het ziekenhuis, en voornamelijk 's nachts of bij spoedonderzoeken razendsnel kunnen bijdragen tot diagnose en verdere behandeling van de patiënt.

Deze e-health toepassing werkt verrassend eenvoudig. De radioloog logt in op de PACSonWEB website, selecteert eenvoudig een (spoed-)beeldonderzoek, start zijn app op de smartphone, synchroniseert en spreekt zijn verslag in. Dit wordt omgezet door spraakherkenning naar tekst en netjes bij het onderzoek gevoegd, dat dan terug gestuurd wordt naar de informatiesystemen binnen het ziekenhuis.

Het PACSonWEB platform, waar reeds zo'n 152 radiologie-afdelingen en privé praktijken zijn op aangesloten, verwerkt dagelijks 2 miljoen medische beelden en heeft zo'n 14.000 aangesloten artsen. Deze oplossing biedt via het web toegang tot radiologische beelden en verslagen aan patiënten en (huis)artsen.

Door deze extra functionaliteit aan te bieden, kunnen nu ook radiologen - die doorgaans in het ziekenhuis hun verslag maken- van thuis uit, of op eender andere plaats mits internetdekking, zeer snel en eenvoudig dat verslag maken met spraakherkenning.

Quote Prof. dr. Johan de Mey - diensthoofd radiologie UZ Brussel: "Dobco Medical Systems bood als één van de eerste met hun PACSonWEB-platform een snelle, veilige en vooral ook toegankelijke oplossing aan de eerstelijnszorg om radiologische beelden met verslag te raadplegen. Met de nieuwe homereading functie leggen ze de lat nog een niveau hoger door nu ook spoedonderzoeken makkelijk te laten verslaan van thuis uit - een optie die vooral tijdens de wacht geapprecieerd zal worden door zowel spoedarts als radioloog."

Beeldkwaliteit: het blijft uiteraard de verantwoordelijkheid van de radioloog om uit te maken of de beeldkwaliteit van het scherm waarop hij beelden evalueert, voldoende kwaliteit biedt om een diagnose te kunnen stellen. In de VS is het retina scherm van de Apple Ipad goedgekeurd om CT en MR onderzoeken diagnostisch weer te geven, maar bijvoorbeeld niet voor mammografie.

Veiligheid: Het PACSonWEB platform is uiterst streng beveiligd, en de bijhorende app bewaart geen informatie op de smartphone. Interne en externe audits zorgen voor een up-to-date bescherming op het web.