Formulaire de recherche

Gents softwarebedrijf wil bondscoach "vervangen" door robot
28/07/2016 - 08:14

Het Gentse softwarebedrijf In The Pocket "solliciteert" met een 'bot', een computerprogramma dat autonoom taken kan uitvoeren die normaal door mensen gedaan worden, voor de functie van bondscoach. "Het is technisch haalbaar om op basis van 'big data' een systeem te ontwikkelen dat aanbevelingen kan doen over rekrutering, trainingsschema's, opstellingen en tactiek", zegt CEO Jeroen Lemaire in een persbericht.

Het softwarebedrijf wil zijn systeem voeden vanuit allerlei bronnen, zoals bluetooth- en video-observatie, accelerometers, hartslagmeters en biometrische sensoren in slimme kleding. "In plaats van de toekomst van de Rode Duivels op te hangen aan het buikgevoel van de volgende bondscoach, moeten we het volle potentieel van digitale technologie om armen", zegt CEO Lemaire. "Wat de jongens op het veld nodig hebben is niet de mening van één man, maar de kracht van keiharde data."

Maar data alleen zijn niet genoeg. "Het analyseren van al die data en het creëren van waardevolle output is het domein van de data scientist, in samenwerking met de menselijke trainers", zegt Lemaire. "Die output moet tenslotte nog op een intuïtieve manier gepresenteerd worden aan de juiste mensen: spelers, analisten, coaches, medische staf, materiaalmensen enzovoort."

Het bedrijf hoopt tegen de start van de WK-voorrondes, in het voorjaar 2018, zijn technologie te kunnen inzetten. Het gebruik van sensoren en big data is al meer ingeburgerd in het voetbal en basketbal in de Verenigde Staten. Maar ook Engelse en Deense voetbalclubs maken er al gebruik van, zegt het bedrijf.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) moet de sollicitatie nog bekijken, maar merkt op dat er al met big data gewerkt wordt. "We werken met een bepaalde software waarbij alle data van de nationale jeugdteams, vanaf 15 jaar, maar ook de meisjesteams en nationale vrouwenteams en de Rode Duivels bijgehouden wordt", zegt KBVB-communicatiemedewerker Brecht Schelstraete. "Op het online platform geven de Red Flames bij het ontbijt bijvoorbeeld aan hoe de nachtrust was, maar ook andere zaken zoals prestaties bij trainingen worden bijgehouden.

Ook zegt de KBVB al sinds bondscoach Leekens een multimediaspecialist in huis te hebben die de tegenstander analyseert, en daar komen ook data bij kijken. Overigens worden ook trainingen en wedstrijden op basis van beelden en data geanalyseerd. "De mate waarin we de data gebruiken is misschien niet revolutionair", zegt Schelstraete. "Binnen de bond wordt wel met data omgegaan, maar niet in die mate zoals in Europese topclubs." Ook merkt de Bond op dat het voor topclubs makkelijker is om hun spelers op te volgen, wat niet het geval is voor nationale teams.