Formulaire de recherche

Artsenquota al wekenlang vast in het kernkabinet
28/06/2016 - 08:55

Het federale kernkabinet raakt al wekenlang niet uit de communautair geladen discussie over het aantal studenten geneeskunde voor de komende jaren. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dinsdag laten verstaan in de Kamer. Zelf wil ze in belangrijke mate het advies van de onafhankelijke planningscommissie volgen.

De numerus clausus is al jaren voer voor debat. Vlaanderen voerde een ingangsexamen in voor geneeskundestudenten, de Franse Gemeenschap werkt nu voor het eerst met een filter aan het einde van het eerste jaar. Dat moet een einde maken aan het gebruik van RIZIV-nummers uit de toekomst zoals dat de voorbije jaren gebeurde onder de taalgrens.

Regeringspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld raken er voorlopig echter niet uit. Nochtans dringt de tijd, met het nieuwe academiejaar voor de deur. Na vragen van onder meer MR-Kamerlid Damien Thiéry bevestigde De Block dinsdag dat haar compromisvoorstel grotendeels het advies volgt van de planningscommissie. Daarbij wordt de 60/40-verdeelsleutel gelost vanaf 2022 en vervangen door een meer wetenschappelijk onderbouwde verdeling.

Coalitiepartner N-VA weigert echter nog "toegevingen te doen aan de Franstaligen". Dat cdH-Kamerlid Catherine Fonck schermde met de onzekerheid voor de studenten, deed N-VA-collega Valerie Van Peel opnieuw reageren dat die onzekerheid net de schuld is van de gemeenschapsregering waarin cdH en PS de plak zwaaien.

De Block zelf bleef erbij dat ze zo objectief mogelijk te werk wil gaan. Ze wierp Van Peel voor de voeten dat haar partijgenoten in interkabinettenwerkgroepen weinig bezwaar maakten. Op kritiek van Fonck dat buitenlandse studenten voorrang zouden krijgen op sommige Franstalige studenten, beet de minister dan weer terug dat vrij verkeer nu eenmaal deel uitmaakt van de Europese Unie en een Bexit - een Belgische exit uit de EU - nog wel andere problemen zou opleveren.

Waar het uiteindelijk zal landen, durfde De Block niet te voorspellen. "Dat het niet zo makkelijk is, bewijst het feit dat mijn voorstel - grotendeels dat van de planningscommissie met een supplementaire federale sleutel - al drie of vier weken op de tafel ligt van de kern." CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle onderstreepte alvast nogmaals de urgentie. "In Vlaanderen 390 artsen te kort, in Wallonië 1.355 te veel, dat vraagt om een definitieve oplossing."

De Franstaligen toonden zich allerminst gerustgesteld. Dat de minister bovendien het getal driehonderd citeerde als "leefbaarheidsdrempel" voor de Franstalige faculteiten geneeskunde, deed hen vrezen dat De Block uit is op een verdere daling van het aantal Riziv-nummers tot dat minimum. Maar daar is volgens de minister niets van aan.

> Lees het volledige debat in de kamercommissie