Formulaire de recherche

Orale noodanticonceptie: 65% van de vrouwen wendt zich eerst tot de apotheker
28/06/2016 - 03:48

In 2011 werden bijna 20.000 zwangerschapsafbrekingen geregistreerd in België. Een cijfer dat de aandacht vestigt op een probleem inzake anticonceptie, maar ook op de onwetendheid over orale noodanticonceptie. Een nationale enquête uitgevoerd op verzoek van de HRA Pharma toont aan dat de apotheker een bevoorrechte rol heeft als lokaal aanspreekpunt.

“De meeste vrouwen in ons land onderschatten grotendeels hun risico op zwangerschap ", aldus Pr. Dr. Mireille Merckx, hoofd van de afdeling Gynaecologie in het AZ Jan Portaels en staflid in het UZ Gent. “Hun kennis van het voortplantingssysteem, contraceptie en noodanticonceptie blijft vaak onvoldoende. Elke preventiemethode die meer ongewenste zwangerschappen, en dus mogelijke abortussen kan voorkomen, moet ondersteund worden.”.

In de meeste gevallen erkennen gezondheidsbeoefenaars de essentiële rol die orale noodanticonceptie speelt in het arsenaal met anticonceptiva. Orale noodanticonceptie wordt op de markt gebracht als noodmiddel wanneer er geen contraceptie is gebruikt of wanneer die heeft gefaald. Kenmerkend is echter het flagrante gebrek aan kennis over de werking en het juiste gebruik ervan. .

1 op de 4 vrouwen denkt dat de morning-afterpil tot een abortus leidt

Van de ondervraagde vrouwen in deze nationale enquête, wist maar 8 % het juiste antwoord. Vandaag denkt 1 op de 4 vrouwen dat orale noodanticonceptie de eicel of het embryo aantast of verdrijft door de menstruatie op gang te brengen. Een abortus dus! Die mening wordt gedeeld door bijna 1 jongere op de 3 tussen 15 en 25 jaar. Alarmerende resultaten…

Prof. Dr. Mireille Merckx ziet dit dagelijks in haar praktijk: “Noodanticonceptie lijdt ook aan psychologische weerstand. Vele vrouwen denken nog dat de morning-afterpil tot abortus leidt.. Maar er zijn ook andere oorzaken: weinig geïnformeerde gezondheidssector, drempelvrees, culturele en religieuze redenen, angst voor nevenwerkingen, enz.. Daarenboven stemt het idee dat de ovulatie rondom dag 14 plaatsvindt niet overeen met de werkelijkheid omdat er een belangrijke variatie bestaat in het ogenblik van ovulatie.

Belgen weten ongelooflijk weinig over de morning-afterpil

75 % van de vrouwen die de morning-afterpil minstens één keer hebben gebruikt, is jonger dan 35. Bijna 40 % is zelfs tussen 15 en 25 jaar. Ondanks het feit dat 63 % van de vrouwen denkt dat ze genoeg weten over een onderwerp als de morning-afterpil, moet toch bijna 1 vrouw op de 2 bekennen dat ze niet weet hoe deze pil precies werkt.

Dit gebrek aan informatie vertaalt zich in twijfels over de werkzaamheid en veiligheid van orale noodanticonceptie. Zelfs vrouwen die de morning-afterpil al gebruikt hebben, stellen zich vragen over de eventuele risico’s in verband met toxiciteit. Ook denken veel vrouwen dat alle morning-afterpillen even werkzaam zijn. Ulipristalacetaat is nochtans efficiënter als orale noodanticonceptie dan levonorgestrel.

De apotheker, de favoriete snelste beschikbare gesprekspartner

Voor noodanticonceptie gaan vrouwen (65 %) meestal eerst te rade bij hun apotheker. Nog voordat ze de huisarts (26 %) of gynaecoloog raadplegen (10 %). 77 % van de 15-25-jarigen en 72 % van de 26-35-jarigen gaat naar de apotheker om zo snel mogelijk een morning-afterpil in handen te krijgen. Voor 1 jongere op de 3 en 39 % van de 26-35-jarigen, is de apotheker ook de eerste bij wie ze langsgaan voor informatie. Hij moet ze dus geruststellen.

“Als vrouwen binnenkomen in de apotheek vragen ze meestal gewoon de morning-afterpil”, voegt Pr. Dr. Merckx toe. “Het is bijgevolg de taak van de apotheker om zijn patiënte te informeren over het bestaan van verschillende soorten noodanticonceptie. De apotheker – als snel toegankelijke gesprekspartner - moet de patiënte ook bij voorkeur doorverwijzen naar de behandelend arts of gynaecoloog. Het afleveren van efficiëntere noodanticonceptie is een fundamenteel recht voor alle vrouwen die niet zwanger willen worden. De prijs van het product weegt niet op tegen de kosten die een ongewenste zwangerschap met zich brengt voor de gemeenschap”.

De EllaOne morning after-pil, die voor het eerst op de markt werd gebracht in 2009, is sinds iets meer dan een jaar zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek.

Werkzaam gedurende 48 uur voor de ovulatie

De EllaOne pil is de eerste vertegenwoordiger van een nieuwe therapeutische klasse: selectieve modulators van progesteron-receptoren (MRSP). EllaOne remt follikelrupturen en de ovulatie, zelfs indien de pil wordt ingenomen tijdens het begin van de stijging van de LH-piek, terwijl het effect van levonorgestrel beperkt is tot de initiële stijging van de LH-waarden.

"EllaOne werkt in op de follikel tot een hoogte van 18 mm, dus zo dicht mogelijk bij de eisprong, wat de periode is van maximale  vruchtbaarheid," verklaarde Dr. Christian Jamin, gynaecoloog en endocrinoloog, aan onze collega's van de Quotidien du médecin. "Noodanticonceptie werkt optimaal wanneer het wordt genomen binnen 24 uur na de betrekkingen, en Levonelle deelt de kans op zwangerschap door 2 en EllaOne deelt het door 6". Omwille van de werkzaamheid binnen 24 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap, heeft het European Medicines Agency de uitgifte zonder voorschrift aanbevolen in heel Europa.

> Meer informatie? Surf naar www.noodpil.info

> Lees hier de volledige resultaten van de enquête