Formulaire de recherche

Ziekenhuizen dreigen zonder verdovingsmiddelen te vallen
27/06/2016 - 11:21

Een week geleden heeft de Belgische Vereniging van Anesthesisten (APSAR-BSAR) een brief gestuurd aan alle anesthesisten om hen te in te lichten over een risico van tekorten aan verdovingsmiddelen in de Belgische ziekenhuizen.

En dit omwille van een technisch probleem eerder deze maand op de productielijn van de GSK fabriek in Parma (Italië), die verdovingsmiddelen produceert voor GSK maar ook voor Janssen-Cilag.
 
Hoewel volgens onze informatie de technische problemen zijn opgelost, zal het toch nog een paar weken, zo niet maanden, voordat de tekorten in de verschillende Europese landen zullen zijn weggewerkt.
 
Immers, niet alleen de Belgische ziekenhuizen zijn trouwens getroffen door de productiestop van GSK in Parma. In heel West-Europa kampen ziekenhuizen hierdoor met tekorten.
 
Volgens Dr. Pierre-Yves Dewandre, anesthesist in CHR Citadelle en voorzitter van BARA ( Belgian Association for Regional Anesthesia) zal het tekort worden gevoeld voor fentanyl en sufentanil, opioïden in oplosbare vormen, die op grote schaal gebruikt worden voor narcose maar ook voor de ruggenprik. "Als er geen oplossing of alternatieven worden gevonden in de komende weken, zullen we praktische veranderingen moeten toepassen in de manier waarop we werken", waarschuwt professor Dewandre.
 
Ook andere producten zijn getroffen, zoals onder meer om piritramide (Dipidolor). Voor Haldol zal de injecteerbare versie tot eind 2016 niet beschikbaar zijn.
 
De Belgische ziekenhuizen hadden vorige week al een bijeenkomst met het fagg, de autoriteiten bevoegd voor geneesmiddelen, en het kabinet van Volksgezondheid, maar voorlopig kwam nog geen oplossing uit de bus.
 
MediPlanet/PharmaPlanet sprak met Luc Van Oevelen, Public Affairs Director Janssen Benelux. Hij verklaarde dat er voor fentanyl nog een stock is tot eind augustus. Voor hypnomidate zijn reeds nieuwe leveringen ontvangen. "We zijn bezig met het probleem zo veel mogelijk te beperken, om tekorten in de voorraden te vermijden. We zitten samen met de ziekenhuizen op dagdagelijke basis. Tevens informeren wij elke dag de bevoegde instanties bij het fagg, op basis van de voorraden die we hebben. We gaan hierbij veiligheidshalve telkens uit van een 'worst-case scenario' ", aldus Luc Van Oevelen.
 
Elisabeth Van Damme, comunicatieverantwoordelijke van GSK, verklaarde dat de fabriek in Parma zich in de 'recovery phase' bevindt, en dat de situatie zich normaliseert.
 
"Er is vandaag geen reëel tekort op de Belgische markt", benadrukt Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg). Zij wijst erop dat de problemen er in veel landen zijn. Er is een samenwerking tussen nationale autoriteiten, de producent, de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA, de ziekenhuizen enzovoorts.
 
"Het gaat dus om 5 specialiteiten waarvoor er tekorten zijn", bevestigt Ann Eeckhout. Naast de eerder genoemde middelen Dipidolor, Haldol, Fentalyl en Sufentanil gaat het ook om Rapifen, telkens de injecteerbare vorm. "Voor Haldol en Dipidolor zijn er alternatieven beschikbaar", verzekerde Ann Eeckhout telefonisch aan MediPlanet/PharmaPlanet.
 
"We moeten met man en macht vermijden dat de patiënt dit zal voelen en er reële problemen komen." Zo is er sprake van corrigerende maatregelen bij de producent en wordt lot per lot bekeken of men ze kan vrijgeven. "We kijken ook of er alternatieven ter beschikking zijn en ze geïmporteerd kunnen worden." Ook de import van middelen die normaliter niet in België op de markt komen, wordt bekeken. En bij de EMA bekijkt men een globale reglementaire oplossing.
 

Ook de ziekenhuizen zelf kunnen initiatieven nemen. "Het is alle hens aan dek op alle niveau's." Niet-dringende ingrepen kunnen er bijvoorbeeld uitgesteld worden, aldus de fagg-woordvoerster. Voor middelen waarvoor een therapeutisch alternatief is, stellen de problemen zich niet.

Bij GSK is er geen stockbreuk in België, aldus de woordvoerster van het bedrijf. De leveringen werden beperkt en er werd na overleg met het fagg met prioriteiten gewerkt voor de heropstart van de productie van de anesthetische middelen in Italië. De situatie is nu in de goede richting aan het evolueren, klinkt het. "Er is geen stockbreuk, maar er zijn wel beperkingen in de leveringen. Maar dat zal niet lang meer duren."

> In bijlage vindt u de 2 brieven van Janssen-Cilag over de voorraadproblemen gericht aan de ziekenhuisapothekers