Formulaire de recherche

E-health: Google lanceert zoekmachine op basis van symptomen
22/06/2016 - 02:35

Na  jarenlang te hebben gefunctioneerd als startpunt van veel gezondheidsgerelateerde zoekopdrachten, heeft Google besloten om de sprong te wagen en een specifieke zoekmachine te creëren voor vragen in verband met gezondheid.

Voorlopig enkel op zijn mobiele applicatie in de VS en in het Engels, maar er zijn al plannen om het uit te breiden.

Deze nieuwe zoekmachine, gerealiseerd met de hulp van de Harvard Medical School en de Mayo Clinic, belooft accurater en nuttiger te zijn dan Dr. Google het verleden! De internetgigant heeft zijn besluit genomen na de vaststelling dat 1% van alle zoekopdrachten in de wereld zijn gekoppeld aan symptomen.

"Na 20 minuten gezondheidsforums te hebben verkend, sites waar je overspoeld wordt met ingewikkelde medische termen, loop je meer risico op een overdosis aan medische informatie dan duidelijke en nuttige informatie", schreef Veronicha Pinchin op de officiële blog van Google.

Met het algoritme ontwikkeld door Google kunnen gebruikers zoeken op symptomen en indicaties krijgen van geassocieerde ziekten, en zelfs informatie ontvangen over mogelijke zelfmedicatie-opties!

Nadat ze een gezondheidsprobleem ingeven, bijvoorbeeld "hoofdpijn aan één kant", krijgen gebruikers overzicht van mogelijke aandoeningen. Door te klikken op één van de aandoeningen, zoals 'hoofdpijn', 'migraine', 'spanningshoofdpijn', 'clusterhoofdpijn', 'sinusitis' of 'verkoudheid', krijgen ze meer informatie over de aandoening, suggesties om zichzelf te behandelen of de raad een arts te raadplegen, via de webcam bijvoorbeeld. Google kan ook adviseren om gewoon aspirine of paracetamol kopen.

"Ons doel is om u te helpen bij het verkennen van gezondheidsproblemen die verband houden met uw symptomen, en om snel tot het punt te komen waar u meer diepgaand onderzoek kan doen op het web, of praten met een gezondheidswerker", schrijft Google op zijn blog.

Google herinnert ook aan de voorzorgsmaatregelen bij gebruik en geeft aan dat "onderzoek naar symptomen (zoals alle medische informatie op Google) uitsluitend bedoeld is voor informatieve doeleinden. U moet altijd een arts raadplegen voor medisch advies."

Met deze nieuwe dienst zal Google meer en meer te weten komen over de gezondheid van hun gebruikers. Maar wat met het medisch beroepsgeheim?