Formulaire de recherche

Is vervuiling een factor bij miskraam?
25/05/2016 - 02:51

Deze studie slaat in als een bom! Hoewel geweten is dat toxische stoffen miskramen kunnen veroorzaken, wisten we niets van het effect van milieuverontreiniging ...

Finse onderzoekers hebben zojuist in het tijdschrift Occupational en Environmental Medicine een zeer verontrustend artikel gepubliceerd met daarin de resultaten van hun onderzoek. Ze beoordeelden drie verschillende databases, tot en met april 2015. Ze weerhielden de systematische reviews en meta-analyses. In totaal hebben ze 13 studies opgenomen in hun analyse. De onderzoekers erkennen dat zij niet het niveau van een statistisch significant bewijs bereiken, maar er zijn aanwijzingen genoeg om zich zorgen te maken.

Zo is het risico op miskramen consistent hoger bij een maternale blootstelling aan hoge niveaus van NO2, CO, SO2, of fijne of superfijne deeltjes. De effecten van SO2, CO en PM10 en ozon zijn bijzonder hoog in het derde trimester. Bovendien is er een relatief acuut effect omdat de auteurs van deze studies aantonen dat de tijd tussen blootstelling en miskraam niet meer dan 6 dagen bedraagt.

Hoewel dit onderzoek beperkt is vanuit statistisch oogpunt, meent redacteur Marie Pedersen, van het Deense Instituut voor Volksgezondheid, dat deze ontdekking nader onderzoek verdient, want indien dit wordt bevestigd, zal dit een grote impact hebben op de volksgezondheid.

Prenatal ambient air pollution exposure and the risk of stillbirth: systematic review and meta-analysis of the empirical evidence

Is it still important to study if ambient air pollution triggers stillbirth?